Nyttestauder

Mange av nyttestaudene (urter, planter som kan brukes til mat og annen bruk) har tidligere vært benyttet som medisinplanter. Krydderplanter inneholder antioksidanter, vitaminer og mineraler. Planter som inneholder navnet officinale/officinalis (en del av artsnavnet) har tidligere vært benyttet som medisinplanter. Vi selger hovedsakelig de urtene/nyttestaudene som overvintrer i Norge. Mange urter tiltrekker seg bier og sommerfugler. Flere er også rådyrresistente. Noen nyttestauder sprer seg raskt og kan være vanskelig å fjerne siden (f.eks mynte), det anbefales å ta hensyn til dette ved planting. Det tas forbehold om at det kan være feil på siden. Og det anbefales at man gjør seg kjent med de forskjellige plantene før de spises. Vi gjør også oppmerksom på at flere av plantene er giftige dersom man får i seg store doser. Enkelte av urtene f.eks. Abrodd og Malurt kan forårsake allergiske reaksjoner, skal ikke spises av små barn eller gravide.

Agastache aurantiaca «Summer glow» 

Agastache aurantiaca «Summer glow» har små gule blomster i juli-august. Planten blir ca. 50 cm høy. Planten er hardfør. Planten tiltrekker seg sommerfugler og bier. Den er også utmerket som snitt. Blomstene og bladene kan høstes og brukes ferske og kan brukes til f.eks. dessert, kaker, fisk og te. De har en lett lakrissmak.

Agastache Blue Fortune (Anisisop) har blålilla blomster i juli-september og blir ca. 70 cm høy. Planten er hardfør. Blader og blomster kan høstes ved behov, og brukes fersk, men kan også tørkes. Planten har duft og smak av anis. Kan brukes i f.eks. te, salat, svinekjøtt, dessert og kake.

Allium schoenoprasum (Gressløk) har lilla kuleformede blomster og blir ca 20 cm høy. Planten er hardfør. Denne blomster i juli-august og tiltrekker seg bier og sommerfugler. Både blomsten og stilken kan spises, men det anbefales å høste inn før blomstring. Gressløken holder seg godt i fryser. Blomsten er dekorativt i f.eks. en salat, mens stilken kan brukes i f.eks. eggerøre, kryddersmør og fisk. 

Allium ursinum (Ramsløk)

Allium ursinum (Ramsløk) har hvite stjerneformede blomster og blir ca. 20 cm høy. Denne vil ikke stå i full sol og trives best i fuktig og næringsrik jord. Planten er hardfør. Blomstrer i mai-juni. Bladene kan ligne på bladene til liljekonvall, men planten har en sterk lukt som ofte gjør den lett gjenkjennelig. Bladene høstes før blomstring, blomstene kan også spises. Planten har blitt brukt som medisin tidligere og har en mild smak av hvitløk. Planten inneholder C-vitaminer og kan brukes til f.eks. krydder smør og salat.

Artemisia abrotanum (Abrodd)

Artemisia abrotanum (Abrodd) blomster ikke i Norge, men har et flott bladverk. Planten er svært hardfør. Planten blir ca. 80 cm høy. Bladene kan brukes friske, disse høster du mens planten fortsatt vokser, bladene som skal tørkes høstes midt på sommeren. De friske bladene kan brukes i f.eks. salater og som krydder i brennevin. Kan også brukes i te.

Artemisia absinthium (Malurt)

Artemisia absinthium (Malurt) får små gule blomster i juli-september, bladene er sølvfarget. Planten blir ca. 80 cm høy og er svært hardfør. Blomsterhoder og blader høstes midt på sommeren, dersom det skal tørkes så høstes det på sensommeren. Kan brukes til f.eks. svin, får, brennevin og likør. Har tidligere vært brukt blant annet til medisin.

Artemisia dracunculus (Fransk estragon)

Artemisia dracunculus (Fransk estragon) får små gulgrønne blomster i juli-august. Planten blir ca. 60 cm høy og er middels hardfør, planten bør plasseres på et lunt sted. Blader kan klippes ved behov, de kan også tørkes. Hvis de skal tørkes så høstes bladene før blomstring. Denne har en smak av anis og er egnet til f.eks. saus, kjøtt, fisk og kylling.

Asparagus officinalis «M. Washington» (Asparges)

Asparagus officinalis (Asparges) trives best næringsrik og godt drenert jord. Høsting kan skje når planten er 3 år (våre planter er nå så gamle at de er høsteklare). Høsting skjer ved at man skjærer nye skudd når de er ca. 10 cm høye, asparges høstes fra midten av mai og utover. Når innhøstingen avsluttes lar man noen skudd vokse til full høyde. Asparges brukes som en grønnsak og er godt egnet til f.eks. forskjellige typer kjøtt. Bladene er dekorative og kan brukes som fyll i blomsterbuketter.

Calamintha nepeta (Liten Kalamint) har små lyse lilla eller hvite blomster i juli-september. Planten er svært hardfør og blir ca. 50 cm høy. Blomstene er små, men veldig vakre med mørkere sjatteringer og tiltrekker seg bier og sommerfugler. Bladene høstes ved behov og er godt egnet til f.eks. te.

Crocus Sativus (Safrankrokus) har blå blomster og planten blir ca. 10 cm høy. Kan være vanskelig  å dyrke i Norge. Denne blomstrer i september-oktober og med normalt en eller to blomster per knoll. Arret er oransje og er den delen av planten som benyttes til produksjon av safran. Dette tas av om morgningen og tørkes under svak varme. Dette har tidligere vært brukt blant annet til medisin og benyttes gjerne i retter med ris og i lussekatter.

Fragaria vesca semperflorens var. Alexand (Månedsjordbær)

Fragaria vesca semperflorens (Månedsjordbær) har små hvite blomster om våren og sommeren og får røde bær som minner om markjordbær gjennom sommeren og høsten. Bærene kan brukes til f.eks desserter, kaker, syltetøy eller som de er. Bladene kan høstes fortløpende og f.eks. benyttes i te.

Helianthus tuberosus (Jordskokk) har gule blomster i oktober. Planten blir ca. 150-250 cm høy. Planten er svært hardfør. Jordskokken graves opp om høsten og kan brukes til f.eks. suppe, potetmos og som en grønnsak. Husk å la det ligge igjen noen jordkokk til året etter.

Helichrysum italicum (Karriplante)

Helichrysum italicum (Karriplante) har gule blomster i juni-august. Planten blir ca. 30 cm høy. Planten er ikke spesielt hardfør og tåler ikke mer enn ca. ti minus. Det kan derfor være lurt å overvintre denne inne. Bladene plukkes friske og blomstene kan høstes når de har åpnet seg. Planten har en lett karrismak og kan brukes til f.eks. lam.

Humulus luplus (Humle). Hunnplante

Humulus luplus (Humle) har små gulgrønne blomster i juli-august. Planten er svært hardfør. De konglelignende blomstene høstes i slutten av august eller begynnelsen av september. Planten er en klatreplante som kommer på nytt fra bakken hvert år, planten vokser fort. Unge skudd kan brukes f.eks. til salat eller i suppe. Dette er en plante som har vært mye brukt i Norge og særlig i forbindelse  med ølbrygging. Ved bruk til ølbrygging tørkes blomstene på svak varme. Planten har blitt brukt som medisin tidligere.

Hyssopus officinalis (Isop)

Hyssopus officinalis (Isop) har små blå (finnes også sorter som har rosa og hvite) blomster i juli-august. Planten blir ca. 30 cm høy og er svært hadfør. Blader og blomster kan høstes ved behov, disse kan også tørkes eller fryses. Kan brukes til f.eks. gryteretter, lam, bønner og i te. Kan brukes til salat, men i små mengder.

Mentha × piperita (Peppermynte) har små lilla blomster og blomster i juli-august. Planten blir ca. 50 cm høy og er svært hardfør. Bladene kan høstes etter behov, men fortrinnsvis før blomstring. Den egner seg godt til f.eks. kaker, dessert, te og mojito.

Mentha Spicata «Crispa» (Krusemynte)

Mentha Spicata «Crispa» (Krusemynte) har små rosalilla blomster i august-september. Bladene krøller seg naturlig. Planten blir ca. 50 cm høy og er svært hardfør. Balder høstes ved behov og er egnet til f.eks. te, dessert og kaker.

Mentha suaveolens «Rotundifolia» (Eplemynte) har små lyse lilla blomster i juli-august. Planten blir ca. 70 cm høy og er svært hardfør. Denne mynten har en litt mild myntesmak, sammenlignet med andre mynter. Bladene kan brukes til f.eks. te, kaker og dessert.

Mentha suaveolens «Variegata» (Ananasmynte)

Mentha suaveolens «Variegata» (Ananasmynte) har lyse lilla blomster i juli-august. Planten blir ca. 50 cm høy og er middels hardfør. Denne er nært beslektet med eplemynten, men planten lukter som ananas. Bladene kan brukes til f.eks. te, kaker og dessert. Bladene er dekorative med lysere partier.

Origanum vulgare (Bergmynte, Oregano) har mørke røde blomster i juli-september, mens Origanum vulgare Alba har hvite blomster i juli-september. Planten blir ca. 50 cm høy. Planten er svært hardfør. Bladene kan plukkes om våren og sommeren, disse  kan brukes ferske eller tørket. Kan f.eks. brukes til pizza, fisk, salat og gryteretter.

Origanum vulgare «Hot & Spicy» (Oregano)

Origanum vulgare «Hot & Spicy» (Oregano) har hvite små blomster i juliseptember. Kan brukes på samme måte som Origanum vulgare, men har litt kraftigere smak.

Rosmarinus officinalis (Rosmarin)

Rosmarinus officinalis (Rosmarin) har lyse lilla blomster i juni-juli. Planten blir ca. 40 cm høy. Denne planten er lite hardfør og vil fungere som en ettårig plante i Norge (med mindre den overvintres inne). Planten blir finest hvis man klipper den ofte. Bladene kan brukes ferske og tørket. Kan f.eks. brukes til kylling og lam.

Rumex sanguineus (Skoghøymol)

Rumex sanguineus (Skoghøymol) blir ca. 70 cm høy. Planten er hardfør. Bladene kan brukes ferske eller kokte. Ved koking benyttes de som en grønnsak. Kan høstes gjennom sommeren, men bør spises i små doser. Har en syrlig smak og egner seg godt som smakstilsetning i f.eks. salat.

Salvia officinalis (Salvie) har blålilla blomster og blomster i juni-august. Blomstene er vakre og dersom man ikke liker smaken av salvie anbefales det å benytte denne som en staude. Planten blir ca. 40 cm høy og tiltrekker seg bier og sommerfugler. Planten er hardfør. Bladene kan høstes etter behov og helst før blomstring. Kan f.eks. brukes i te, til fisk og kjøtt. Planten har blitt brukt som medisin tidligere.

Salvia nemorosa «Caradonna»(Solbærsalvie) har blå eller rosa blomster.  Planten blir ca. 40 cm høy. Blomstene er vakre og dersom man ikke liker smaken av salvie anbefales det å benytte denne som en staude. Planten er svært hardfør. Bladene kan høstes etter behov og helst før blomstring. Kan f.eks. brukes i te. Tiltrekker seg bier og sommerfugler.

Sanguisorba officinalis (Blodtopp) har mørke røde blomster og planten blir ca. 80 cm høy. Planten er veldig hardfør. Har vært brukt som rødvinskrydder. Bladene skal ha smak som minner om agurk og høstes når bladene er nye (før blomstring) og kan f.eks. benyttes i kryddersmør, salater og suppe. Planten har blitt brukt som medisin tidligere.

Sempervivum tectorum (Takløk)

Sempervivum tectorum (Takløk) får rosa blomster i juni-august og blir ca. 10 cm høy. Denne planten liker seg i sol og vil stå godt drenert, planten passer fint i steinbed. Friske blader plukkes ved behov. Denne planten brukes hovedsakelig ved brannsår, insektstikk osv. Del bladet som man gjør med Aloe vera og gni plantesaften på f.eks. stikket. Bladene kan spises og kan f.eks. benyttes i salat og te, har svak syrlig smak. Planten har vært mye brukt på torvtak i Norge.

Thymus serpyllum (Kryptimian) har lyse lilla blomster i juni-juli og blir ca. 7 cm høy. Mange foretrekker denne i hagen, da den etter hvert danner et stort teppe av blomster og vil fungere godt som en bunndekker. Planten er hardfør, den vil stå godt drenert og i mye sol. Planten tiltrekker seg sommerfugler og bier. Blomster og blader kan spises.

Thymus vulgaris «Compactus» (Hagetimian)

Thymus vulgaris (Hagetimian) har lyse lilla blomster i juni-september. Planten blir ca. 20 cm høy. Planten er middels hardfør, den vil stå godt drenert og i mye sol. Planten tiltrekker seg sommerfugler og bier. Timian kan f.eks. brukes i supper, viltkjøtt, fårekjøtt og til te. Kan brukes fersk eller tørket, den kan også fryses ned. Blader med eller uten blomst kan høstes utover sommeren. Planten har blitt brukt som medisin tidligere.

Tropaeolum majus (Blomkarse) har mørke røde, oransje og gule blomster. Planten brukes som sommerblomst (ettårig plante) i Norge. Blader og blomster kan spises. Blomstene er spesielt dekorative f.eks. i salat.