Planting av clematis

Før planting

Tidlig i sesongen står clematisen i drivhus og de trenger gradvis tilvenning til forholdene ute. Dette gjelder når det fortsatt er kaldt om natten og dersom det er sterk sol ute. Ved kalde netter anbefaler vi å ha planten ute om dagen og ta den inn om natten (dette gjelder så lenge det er fare for frost). Dersom det er strek sol ute bør planten få tid til å vende seg til dagslyset. Det anbefales at planten settes ut, men på et sted hvor den unngår den sterkeste solen (f.eks. østvendt), den kan med fordel stå slik i ca. 3 dager. Dette gjøres for å unngå sviskader på planten.

Dette er ikke nødvendig dersom clematisen står ute når den kjøpes.

Clematis Star of India

Plassering av clematis

De fleste clematisene tåler å stå på alle sider av huset, men dette gjelder ikke alle. Det er derfor viktig å ta hensyn til plasseringen ved valg av sort.

Clematis Pointy

Planting av clematis

Clematis skal plantes dypt og det anbefales at den plantes ca. 10 cm dypere enn den står i potten. De skal står godt drenert og man kan gjerne blande inn litt stein eller lecakuler i jorden. Planten vil ha skygge på røttene og det anbefales å skjerme den nederste delen av planten. Dette kan gjøres ved å f.eks. plante en staude i front av clematisen. Clematis kan gjerne få næringsrik jord. Dersom clematisen plantes fra midten av juli og utover høsten skal ikke planten gjødsles samme sesong som den plantes.